Azulany

Azulany są to węglowodory znajdujące się w niektórych olejkach lotnych. Wchodzące w skład naparów stosowanych na skórę i błony śluzowe wykazały właściwości przeciwzapalne dzięki zdolnościom zwężania włosowatych naczyń krwionośnych, a występują one np. w krwawniku, piołunie, rumianku.
W roślinach występują także proazulany, które pod wpływem podwyższonej temperatury przechodzą w azulany, np. przy przyrządzaniu naparów. W kosmetyce surowce azulanowe (rumianek, krwawnik) stosuje się jako składniki maseczek ziołowych, napary do przemywania skóry w celach dezynfekcyjnych i łagodzących. Wyciągi z rumianku używane są jako składniki wielu preparatów kosmetycznych (płynów, mleczek, kremów, szamponów, past, eliksirów do ust). Wyciągi azulanowe zalecane są ponadto do przemywań i okładów przy trudno gojących się ranach, po oparzeniach promieniami słonecznymi lub lampą kwarcową, do leczenia stanów zapalnych jamy ustnej i gardła oraz jako środek napotny, moczopędny, a także jako lek w chorobach przewodu pokarmowego.